KIRTASİYE DÜKKANI ŞİRKET KURULUŞ MALİYETİ VE GEREKLİ İZİNLER

  • 02.08.2023

KIRTASİYE DÜKKANI ŞİRKET KURULUŞ MALİYETİ VE GEREKLİ İZİNLER

 

 

            Kırtasiye dükkan şirket hakkında her şey bu makalemizde. Kırtasiye dükkan şirketinin kuruluş maliyeti nedir ?  gerekli izinler nelerdir ? gibi soruların cevaplarını arıyorsanız, bu makalemizde bununla ilgili tüm ayrıntılarını ele alacağız.  

 

             Kırtasiye dükkan şirket kuruluşuna ilişkin girişimcilerin en çok merak ettiği sorular ; Kırtasiye dükkan şirket nasıl kurulur?  Kırtasiye dükkan şirket kurmak için hangi belgeler gereklidir ?  Kırtasiye dükkan şirket kuruluş giderleri ne kadar? Kırtasiye dükkan şirket kayıt ücretleri ne kadar ? Kırtasiye dükkan şirket kurmak için hangi izinleri almalıyım? Kırtasiye dükkan şirket vergi levhası kaç günde çıkar? Tek kişi olarak Kırtasiye dükkan şirket kurabilir miyim ? Kırtasiye dükkan şirket aylık masrafları ne kadar ? gibi sorulardır.

 

           Kırtasiye dükkan şirketinin kuruluşu hakkında, sizde bu ve benzeri detayları merak ediyorsanız, en güncel verilerle hazırlamış olduğumuz bu makalenin size bir yol haritası sunmasını ve rehberlik etmesini umuyoruz.   

 

             Kırtasiye dükkan şirket kurmak için aşağıdaki adımları takip etmeniz, süreci hızlı ve sağlık bir şekilde tamamlamanıza yardımcı olacaktır. Ancak, bilindiği üzere yasal mevzuatımız dinamik bir yapıda ve her gün yeni kanunlar çıkarılmaktadır. Bu sebeple Kırtasiye dükkan şirket kurmaya karar verdiğinizde mevzuat kapsamında bir takım değişiklikler olabileceğini belirtmekte fayda var.

 

 

 

KIRTASİYE DÜKKANI ŞİRKETNİN KURULUŞ İŞLEMLERİ

 

 

1. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirin Belirlenmesi

 

             Kırtasiye dükkan şirket kuruluşu için, öncelikle, tecrübeli bir mali müşavirle irtibata geçmeli, şirketin kuruluşu ve muhasebe süreçleri için anlaşma yapmalısınız.

 

             Kırtasiye dükkan şirketnin muhasebe süreçleri, vergi beyannamelerinin hazırlanması ve gönderilmesinde Mali Müşavirler yetkili olduğundan, bir Mali Müşavirle çalışmak yasal bir gerekliliktir.

 

            İşinde tecrübeli bir mali müşavir , Kırtasiye dükkan şirketnizin yasal açıdan sağlıklı bir şekilde kurulmasını sağlayacak, işinizi mali risklere karşı koruyacaktır. Size resmi konularda rehberlik edecek ve yol gösterecektir.

 

 

   2.  Kırtasiye dükkan şirket için hangi tür şirketi tercih etmeliyim 

 

         Kırtasiye dükkan şirketniz için şahıs şirketini tercih edebileceğiniz gibi,  daha prestijli olması için Limited şirket veya Anonim şirket gibi sermaye şirketlerinden birini de tercih edebilirsiniz.

               Kırtasiye dükkan şirket kurmak için, şahıs şirketleri, düşük kurulumgiderleri sebebiyle, çoğunlukla küçük ölçekli faaliyetler için tercih edilmektedir.

 

            Kırtasiye dükkan şirket kurmak için Türkiye ‘de en çok tercih edilen şirket türü Limited şirketl türüdür. Limited şirketler çok daha prestijli olduğu için ve sabit kurumlar vergisi oranı olması sebebiyle çokca tercih edilmektedir.

 

             Peki , Kırtasiye dükkan şirket için şahıs şirketi mi daha avantajlı, Limited şirket mi daha avantajlıdır ? Tam da bu noktada şirketinizin elde edeceği kar miktarı önemli olmaktadır.  Bizim tavsiyemiz,  bir yıl içerisinde elde edeceğiniz net kar  (2023 yılı verilerine göre ) 70.000 TL ve daha düşük ise , şahıs şirketini tercih etmek maddi anlamda daha avantajlı olacaktır.

 

           Ancak, net karınız 70.000 TL ve üzerinde olacak ise,  sabit vergi oranlı olması yönünden Limited şirket daha avantajlı olacaktır.  Çünkü, şahıs şirketlerinde, gelir arttıkça gelir vergisi oranı %40 ‘a kadar yükselmektedir.  Limited şirketlerde gelir ne kadar olursa olsun , gelir üzerinden alınan kurumlar vergisi sabit %20 ‘dir .

 

 

3. Kırtasiye dükkan şirketinin kuruluş adresinin belirlenmesi

 

         Kanunlarımıza göre, bir işyeri adresi olmaksızın şirket tescili yapılamamaktadır. Bundan dolayı, şirket kuruluşu yaparken, Kırtasiye dükkan şirketnizin kayıt edileceği yasal iş adresini belirlemelisiniz.

 

      Kırtasiye dükkan şirketniz için, bir ofis veya dükkan kiralayabilirsiniz.  Eğer bir dükkana ihtiyacınız yok ise, daha uygun maliyetli bir alternatif olan sanal ofis adreside tercih edebilirsiniz. Sanal ofis adresi kullanımı yasaldır. Çok uygun maliyetli bir alternatif olduğundan Kırtasiye dükkan şirket kuran gişimciler tarafından çokca tercih edilmektedir.

 

 

4. Kırtasiye dükkan şirket kurmak için toplam maliyeti ne kadar?

 

    Kırtasiye dükkan şirket kurmak için gerekli toplam maliyeti,  şirket türüne göre değişmektedir.

 

       Şahıs şirketi tercih edilirse, 2023 yılındaki minimum gereksinimler ile yaklaşık 900 TL civarı bir maliyetle şirketinizin kuruluşunu yapabilir, vergi levhanızı çıkarabilirsiniz.   

 

        Limited şirket tercih edilirse,  2023 yılındaki minimum gider kalemlerine göre, yaklaşık 5.500 TL civarı bir maliyetle Limited şirket olarak Kırtasiye dükkan şirketnizin kuruluşunu yapabilirsiniz.    

 

           Anonim Şirketi tercih edilmesi durumunda ise,  2023 yılındaki minimum maliyetlere göre,yaklaşık 6.500 TL  civarı bir maliyetle kuruluş yapabilirsiniz. Anonim şirketlerin kuruluşunda sermayenin en az dörtte birinin bloke edilmesi zorunluluğu bulunmaktadır.  Tescil sonrası sermaye bedeli aynı gün bankadan geri çekilebileceğinden, maliyete eklenmemiştir.

 

 

5. Kırtasiye dükkan şirketinin kuruluşu kaç günde tamamlanır ?

 

    Kırtasiye şahıs şirketinin kuruluş işlemi bir günde yapılabilmeke, aynı gün içerisinde vergi levhası çıkarılabilmektedir.

 

      Limited şirketlerin kuruluş işlemleri yakalşık 3 veya 4 iş günü sürmektedir.,   Anonim şirket tercih edilirse, ortalama 4 veya beş iş günü içinde süreçler tamamlanmaktadır.

 

 

6. Kırtasiye dükkan şirket kuruluşu için gerekli belgeler nelerdir?

 

     Kırtasiye dükkan şirket tescil işlemleri için gerekli belgeler ;

 

-Kurucunun kimlik fotokopisi

- Üç adet fotoğraf (arkaplan beyaz)

- İşyeri kira sözleşmesi

- Kurucunun e-devlet şifresi (Tescil işleminin onayı için )

 

 

7. Kırtasiye dükkan şirket aylık masrafları nelerdir ?

 

  Kırtasiye dükkan şirketnizin tescilinden sonra, HİÇ FATURA KESMESENİZ BİLE, bazı aylık ve dönemsel ücretler olacaktır. Masraflardan bazıları sabit olarak her ay oluşmaktadır.

 

   Bazı giderler ise, Kırtasiye dükkan şirketnin büyüklüğü, fatura sayısı, personel sayısı gibi kriterlere göre değişmektedir.  

 

     Kırtasiye dükkan şirketnin aylık sabit masrafları şunlardır (2023)  ; 

 

-        KDV DAMGA VERGİSİ ; 194,60 TL (aylık)

-        Geçici DAMGA VERGİSİ ; 393,90 TL  (üç aylık)

-        Stopaj Vergisi DAMGA VERGİSİ ; 600 TL civarında hesaplayabilirsiniz.   (Üç aylık. Ancak, pesonel varsa beyanname her ay verilmektedir.)

-        Muhasebeci Ücreti ; Aylık. Şirketin türü, işçi sayısı, fatura sayısı gibi kriterlere göre belirlenir.Fiyat sorunuz)  

-        Defter tasdik noter masrafları ve yıllık gider katılım payı ; Şirket büyüklüğü ve özlelliklerine göre değişmektedir.

 

ÖNEMLİ ; Bu masraflar, hiç satış faturası olmayan bir Kırtasiye dükkan şirketnin aylık sabit masraflarıdır.  Ek olarak, şirketin büyüklüğü , fatura sayısı, gelir miktarı, personel sayısı gibi kriterlere göre oluşan, şirketin faaliyet hacminin büyüklüğüne göre masraflar olacaktır.  

 

 

8. Kırtasiye dükkan şirket kurmak için gerekli izinler nelerdir?

 

            Kırtasiye dükkan şirketnin tescil işlemlerinde, ticaret odasına kayıt, vergi dairesi kaydı,  personel alınacaksa çalıştırılacaksa SGK işyeri tescili tarafımızdan yapılmaktadır.

 

             Kırtasiye dükkan şirketniz için fiziki bir işyeri/dükkanınız var ise,  şirketin tescilinden sonra bağlı olduğunuz belediyeye işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı başvurusu yapmalısınız. İşyeri açma ve çalıştırma ruhsatı için gerekli belgeler, belediyeden belediyeye göre bazı farklılıklar gösterebilmektedir.  Bağlı bulunduğunuz belediyenin web sitesinden gerekli belgelerin kontrol edilmesi faydalı olacaktır.

 

 

9. Kırtasiye dükkan şirketinde işçi çalıştırmak zorunlu mu?

 

        Kırtasiye dükkan şirket kurduktan sonra işçi çalıştırmak gibi bir zorunluluk yoktur. Eğer işçiye  ihtiyacınız yok ise, kurucu olarak faaliyetleri kendiniz icra edebilirsiniz.  Tek başınıza şirketinizi kurabilir ve ticari işlemlerde  bulunabilirsiniz.

 

 

10. Kırtasiye dükkan şirket açmak için sermaye gerekli mi?

 

   Kırtasiye işiniz için, şahıs şirketi veya Limited şirket olarak kuruluş yaparsanız, şirketin kuruluş işlemleri sırasında BANKAYA SERMAYE YATIRMA ZORUNLULUĞU YOKTUR.

 

          Limited şirketlerde kuruluşunda, minimum 10.000 TL sermaye şartı vardır.  Ancak, bu sermaye bedeline kuruluş sürecinde gerek yoktur.  Limited şirketinizi kurduktan sonra, şirketiniz için banka hesabı açabilirsiniz. Ve kanunlara göre, şirket sermayesini 2 yıl içerisinde şirketin banka hesabına yatırabilirsiniz.

 

            Anonim şirketi tercih edilirse, şirket sermayesinin en az dörtte biri (%25), şirketin kuruluş işlemleri sürecinde  hazırda olmalıdır. Anonim şirket kurmak için gerekli minimum sermaye 50.000 TL‘dir.  50.000 TL sermayeli bir Anonim şirketin kuruluş sürecinde, en az 12.500 TL ’nin,  banka hesabına bloke ettirilmesi gereklidir.  

 

 

 

                    

Kırtasiye,  kırtasiye, kırtasiye açmak, şirket, kuruluş, maliyetler, Kırtasiye dükkan şirket nasıl kurulur?  Kırtasiye dükkan şirket kurmak için gerekli belgeler nelerdir? Kırtasiye şirketi kuruluş maliyeti ne kadar? kırtasiye şirketi  açılış ücretleri? Kırtasiye dükkan şirket kurmak için gerekli izinler? Kırtasiye dükkan şirket kaç günde kurulur? Tek kişi Kırtasiye dükkan şirket kurabilir mi? Kırtasiye dükkan şirketnin aylık giderleri ne kadar?